De ce vara lui 2022 va fi cea mai cruntă perioadă din an: vom resimți scumpiri fără precedent

de: Mădălina Bahrim
20 01. 2022

Analiștii din cadrul Băncii Naționale a României vin cu vești cât se poate de neplăcute pentru toți românii. Vara acestui an va fi extrem de dificilă, în condițiile în care vom asista la scumpiri masive, în pofida măsurilor pe care Guvernul promite să le adopte.

Conform minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 10 ianuarie 2022, în următoarele luni, rata anuală a inflației va exploda.

Conform estimărilor specialiștilor, aceasta ar putea ajunge la 8,6% în iunie, urmat de o descreştere până la 5,9% în decembrie 2022 şi apoi la 3,3% în septembrie 2023.

Ce ne așteaptă la vară

Prin urmare, vara va începe în forță și vom intra în sezonul cald cu o putere din ce în ce mai mică de cumpărare, pentru că inflația ne diminuează această capacitate economică.

Analiștii economici din cadrul Băncii Naționale au schițat și o serie de factori ce vor sta la baza exploziei prețurilor din sezonul cald. Printre altele, aceștia se referă la majorările mai ample de preţuri anticipate a fi consemnate de energia electrică şi gazele naturale.

Interesant este faptul că aceste scumpiri de pe piețele de energie sunt menționate în contextul în care Executivul de la București promite în această perioadă că va interveni cu noi măsuri de sprijin pentru populație și firme, astfel încât impactul prețurilor mari la facturi să fie cât mai puțin resimțit de buzunarele lor. Iată că nu va fi deloc așa, dacă se va concretiza scenariul previzionat de analiștii BNR.

Banca Națională e de părere că vom trăi, pe pielea noastră, apogeul inflaționist, în momentul în care vor înceta să fie aplicate măsurile care astăzi țin în frâu prețurile de pe piețele de energie electrică și gaze naturale.

Mai mult decât atât, arată același document, sunt așteptate scumpiri și la produsele din tutun, dar şi a unor mărfuri nealimentare, inclusiv a celor importate, sub impactul majorării costurilor şi al blocajelor în lanţuri de producţie şi aprovizionare.